Počevši od 1. jula tajne službe Mađarske mogu da prema vlastitom nahođenju nalože obustavu određenih internetskih usluga na 90 dana, i to dva puta uzastopno u istom slučaju – javlja najveći mađarski dnevni list „Népszava” („Glas naroda“).

Izmenom zakona koju je mađarski parlament usvojio 19. marta, proširivanje ovlašćenja tajnih službi je krenulo u opasnom smeru. Zakonski tekst koji je podneo vicepremijer Zsolt Semjén (Žolt Šemjen) dopunjuje Zakon o nacionalnoj bezbednosti i Zakon o elektronskoj bezbednosti podataka u nekoliko aspekata kako bi, navodno, ojačao kibernetičku sigurnost.

Zakon kaže da Nacionalna služba bezbednosti i Vojna služba nacionalne bezbednosti mogu da narede privremenu zabranu pristupa određenim podacima i uslugama „prenesenih preko digitalnih komunikacijskih mreža” a koji „ugrožavaju sigurnost mađarskog kibernetskog prostora” ili „koji narušavaju ili prete nacionalnoj odbrani ili savezničkim interesima”.

Rok za „privremenu nedostupnost” može biti do 90 dana, koje dve navedene obaveštajne službe mogu da obnove za još jedan interval iste dužine. Ta mera praktično znači da mogu zabraniti neki internetski sadržaj ili uslugu, odnosno mogu da ugase servere i čak suspenduju pružioce mrežnih usluga.

„Ako na primer web stranica lista „Népszava” napiše da su neki tenkovi mađarske vojske, recimo, pokvareni, a Nacionalna služba bezbednosti ili Vojna služba nacionalne bezbednosti u svojoj nadležnosti proceni da su to podaci koji ugrožavaju nacionalne odbrambene interese, može da se „Népszava” online isključi na 90 plus 90 dana. Ili bilo koje druge mađarske internetske novine, ili čak serverske usluge?” – pita se član parlamenta Tamás Harangozó (Tamaš Harangozo). Prema socijalističkom članu parlamentarnog Odbora za obranu i sprovođenje zakona, jasno je da bi vlasti mogle da nečije internetsko poslovanje jednostavno upropaste.

Naravno, država mora biti spremna da se odbrani od kibernetskog napada ili bilo kakve pretnje iz kiberprostora, političar objašnjava. Međutim, ovaj zakonski tekst je toliko uopšten i sadrži takve elemente da prosto može da postane štap u rukama vlade, kaže Harangozo. „To je prikladno sredstvo za ućutkivanje i onemogućavanje stvaralaca internetskih sadržaja ili čak i drugih preduzeća“, izjavio je član predstavnik Mađarske socijalističke stranke.

Prema njegovim rečima, sprečavanje kibernetskog napada ili preduzimanje akcija protiv štetnog, ilegalnog sadržaja očigledno ne traje 90, pogotovo ne dva puta 90 dana, nego tipično nekoliko sati, ili najviše nekoliko dana. „Kad bi zakon rekao samo da se neka informativna mreža ili usluga može učiniti nedostupnom na 12, 24 ili 36 sati, onda bih dobronamerno poverovao da je cilj države zaista samoodbrana. Ali rok od dva puta 90 dana je potpuno neshvatljiv i nema nikakve veze sa odbranom, rekao je Harangozo. Drugi deo zakona – dodao je – po kojem tajne službe mogu preduzeti mere i u slučaju kada, na osnovu njihove sopstvene procene, takav sadržaj ili usluga „ugrožava interese nacionalne odbrane“ čini situaciju izrazito opasnom.

Inače, zakon ne predviđa pravni lek koji bi bio dostupan sankcionisanom pružiocu usluga. Isto tako nema jasnog objašnjenja šta znače „pretnja“ i „ugrožavanje odbrambenih ili savezničkih interesa“, čime je zakonodavac zapravo napravio tipičan elastični paragraf koji se može primenjivati shodno volji i raspoloženju određenih organa vlasti.

Zapravo već je i ranije postojala zakonska mogućnost da se privremeno ili čak trajno izbriše (učini nedostupnim) neki digitalni sadržaj. Međutim, prema Zakonu o kaznenom postupku, to je dosad zahtevalo istragu i sudsku odluku po svakom pojedinačnom slučaju. Sada pak Nacionalna služba bezbednosti i Vojna služba nacionalne bezbednosti mogu odmah da donose odluke bez bilo kakvog postupka.

Isti zakon (koji ironično nosi naziv “O izmenama i dopunama određenih zakona kojima se povećava sigurnost građana”) takođe predviđa da Nacionalna služba bezbednosti može da preduzme i neograničeno osmatranje prometa podataka lokalnih uprava, državnih organizacija ili Nacionalne skupštine (Parlamenta) radi obrane od kibernetskih napada.


Veliki Brat te ne samo posmatra već može i da te zaustavi (Illustration: Pixabay)