Novo partnerstvo spasava vojvođanski časopis „Politikon“ za istraživanje fenomena politike, piše dnevni list Danas na osnovu saopštenja koje je objavila Vojvođanska politikološka asocijacija (VPA).

Vetar u leđa politikološkom glasilu, kome je pretilo gašenje, obezbeđeno je zahvaljujući partnerstvu sa Fondacijom za slobodu štampe iz Sente, nezavisnom medijskom kućom koja izdaje više onlajn i štampanih glasila na mađarskom, uključujući najčitaniji portal „Slobodna mađarska reč“, kao i portal za međunacionalnu komunikaciju „Slobodna reč“ na srpskom.

„Raduje nas što možemo da proširimo portfolio jedine nezavisne višejezične medijske kuće u Vojvodini koja ima za cilj negovanje međunacionalne komunikacije u regionu“, kaže suosnivač Fondacije, politikolog Tibor Purger sa Univerziteta Rutgers u Sjedinjenim državama.

Dve neprofitne organizacije se udružuju za podršku budućnosti publikacije koja već 12 godina obezbeđuje platformu na srpskom i engleskom jeziku za istraživanje fenomena politike.

Partnerstvo obuhvata finansiranje štampanog formata, osavremenjivanje onlajn prezentacije kao i obezbeđivanje naučne klasifikacije časopisa.

„Do sada je publikovano 33 broja Politikona. Započinjući našu saradnju, možemo reći i nadati se da ćemo ostvariti svoju viziju o Politikonu broj 50, a neki naši naslednici će doživeti i stoti broj“, kaže predsednik VPA i glavni urednik „Politikona“ dr. Duško Radosavljević.

Kako je saopšteno, dosadašnja redakcija nastavlja sa radom i pridružuje joj se predstavnica Fondacije dr Katinka Beretka, docent na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“.