Fondacija “Sloboda štampe” izražava negodovanje i protest zbog hapšenja i uznemiravanja Ane Lalić, novinarke portala Nova.rs. Fondacija osuđuje svaku dosadašnju i buduću meru vlasti čiji je cilj sprečavanje slobodnog širenja informacija.

Zadatak i obaveza medija i novinara jeste da tačno, istinito, objektivno i blagovremeno informišu javnost i da javnosti nude uvid u ponašanje vlasts u svim okolnostima, pa i za vreme ove epidemije. Svi oni koji to sprečavaju ili pokušavaju da spreče, zapravo nanesu štetu sopstvenim građanima, uskraćujući im tačnu i realnu sliku trenutne – ozbiljne – situacije. Put koji počinje maltretiranjem, zastrašivanjem i tretiranjem novinara kao potencijalnih kriminalaca, završava se zabranom upotrebe reči – korona virus. A taj put se ni u kom slučaju ne može nazvati demokratskim, a još manje evropskim. Ako neko ima prigovor na rad novinara, može da se obrati struci i profesionalnim organizacijama – ali policija nema nikakve veze sa novinarima!

Fondacija poziva nadležna tela i sve nivoe vlasti da se suzdrže od policijske kontrole nad novinarima. Osnova za širenje panike nije u širenju već u prećutkivanju istinitih informacija. Dužnost državnih organa nije prećutkivanje, već upravljanje situacijom na osnovu mirne, sveopšte saradnje, kao i u saopštavanju najpotpunijih i najiskrenijih informacija građanima.

Upravni odbor Fondacije “Sloboda štampe”

3. april 2020.g.