Динко Грухоњић, познати и признати члан војвођанског и српског новинарства, добио је претњу смрћу. На улазу у зграду у којој живи програмски директор Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) са породицом, осванула је следећа претња: „Динко-Шакићу за вечни дом си спреман”. Претећа порука је потписана „Српска Војводина“ (Српска Војводина). Догађаји су изазвали протесте и негодовање домаћих и међународних новинарских организација, а професори и студенти Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, установе у којој ради Грухоњић, одржали су протестни скуп. Као наставак овог протеста, догодио се још један злочин на универзитету, где су ушли непознати младићи и тражили да се Грухоњић „отпусти”.

У међувремену, организована кампања мржње против новинарке Ане Лалић, председнице НДНВ-а, такође је настављена јер је добила више од 1.200 порука мржње, укључујући претње да ће јој одузети живот. Организација је до сада надлежнима поднела шест пријава, али ни по једној још није покренут званични поступак.

Фондација за слободу штампе са седиштем у Сенти доследно се залаже за слободу изражавања и безбедност новинара, без обзира на националну, верску припадност или поглед на свет, све док угрожена лица сама не почине подстрекавање или друга кривична дела. Као што смо истакли у претходној изјави, „без слободног и безбедног рада новинара нема слободе штампе, а без слободе штампе нема демократије“. Због тога позивамо српске власти да у сваком од пријављених случајева спроведу неопходну истрагу, покрену поступак против починилаца и без одлагања обавесте јавност.

Поред ефикасне акције надлежних органа, не можемо занемарити ни одговорност јавних актера, посебно политичара, који – понекад својим ћутањем, а често и својим иступима и изрекама – дају основ за овакве неприхватљиве појаве. Сваки политичар који цени демократију и слободу штампе дужан је да проговори и јавно осуди све нападе на новинаре.

Зауставити чинове мржње (Илустрација: Pixabay)