Fondacija “Sloboda štampe” u Vojvodini, Srbiji, želi da skrene pažnju na svetski dan slobode štampe uz upozorenje na negativne trendove. Naime, stanje slobode štampe se već godinama pogoršava i u Srbiji i u Mađarskoj. Beskrajna i neograničena težnja za vlašću zaslepljuje one na vlasti koji se najviše plaše – verovatno ne bez razloga – slobodnih i nezavisnih medija.

Kada vlast ne bi imala ništa da krije – neizmerljivu korupciju (u obe zemlje), izbegavanje odgovornosti za prošlost i sadašnjost, prebacivanje javnih sredstava u ruke oligarha i privatnih “zastupnika”, klasifikaciju državnih ugovora kao državne tajne na više dekada (železničke pruge, nuklearna elektrana, ruska banka i kineski univerzitet itd.), samocementiranje u pozicijama vlasti, po mogućnosti zauvek (ako drukčije ne ide, onda prebacivanjem javnih institucija u privatne fondacije), redovna agitacija protiv međunarodne zajednice, neprekidno traženje i fabrikovanje neprijatelja – ne bi bilo razloga za lokalne svemoćnike da zabrane svojim “partijskim vojnicima” čak i da razgovaraju sa predstavnicima nezavisnih medija.

Srbija i Mađarska već više godina tone na spisku zemalja po oceni Reportera bez granica (Podaci: RSF)

Srbija i Mađarska već više godina tone na spisku zemalja po oceni Reportera bez granica (Podaci: RSF)

Gornji podaci su opisani u više detalja na portalu „Slobodna mađarska reč” u članku: „Sve niže i niže“.

Naša Fondacija poziva „posednike” vlasti da hrabro stupe pred javnost i da se ne plaše pitanja i kritika – umesto da se isključivo služe „svojim” stranačkim i državno-prisvojenim medijima.

Takođe pozivamo sve kolege kojima je stalo do profesionalnog i ličnog integriteta da ne pristanu na poslušnost, na ćutnju, na glorifikaciju moćnih i na sejanje mržnje.

Poster UNESKO-a za Svetski dan slobode štampe