18. juna je verbalno zaprećeno Miljku Stojanoviću, novinaru portala „Voice of Zaječar”, zato što je hteo da učestvuje u jednoj javnoj kampanji Srpske napredne stranke. Jedan lokalni političar mu je zapretio da ako bude uzeo učešće u kampanji, „onda će ga prebiti“. Više policajaca, koji nisu reagovali, svedočilo je ovoj sceni.

21.juna, na dan izbora, zaprećeno je Nikoli Mitiću, novinaru i Matiji Gačiću fotoreporteru, saradnicima portala „Južne vesti”, dok su u tom trenutku izveštavali o dešavanju ispred jednog od biračkih mesta. Nepoznati napadač je pretio fotoreporteru da će mu „polomiti noge“ ako ne obriše snimke sa svoje kamere.

Istog dana fizički je napadnut Saša Mikić, novinar Dečijeg Internet Radija, kada je hteo da napravi intervju sa predsednikom biračkog odbora na jednom mestu u Kikindi. Mikića su izgurali iz zgrade, da bi ga napala grupa od troje ljudi. Prema rečima svedoka, dvoje su ga uhvatili, a treći ga je udario u lice. O događanjima su obavestili policiju, a novinaru je morala biti pružena prva pomoć.

8.jula su policajci fizički napali Žikicu Stevanovića, saradnika novinske agencije Beta, dok je izveštavao o protestima ispred beogradskog parlamenta. Novinar je policiji stavio do znanja da samo radi svoj posao, pokazao je i svoju novinarsku legitimaciju, ali ga je uprkos tome napalo nekoliko policajaca odjednom, oborili su ga na zemlju i nastavili da ga udaraju, šutiraju, iako je već krvario.

Istog ovog dana su policajci napali Marka Radonjića, zatim Milicu Božinović i Natašu Latković, novinare nova.rs. Božinovićevoj su pendrekom izbili telefon iz ruke, a Latkovićevoj bacili novinarsku legitimaciju.

Nepoznati napadači su polomili kameru novosadske ekipe srpske RTV, i Lazaru Vukadinoviću, snimatelju, povredili ruku. Ivana Stambolića, snimatelja niškog javnog servisa, pogodili su flašom u glavu.

Navedeni slučajevi dokazuju da se situacija sa štampom i slobodom štampe u Srbiji samo pogoršala od poslednjeg izveštaja Reportera bez granica objavljenog u aprilu. Novinarima se preti, izloženi su nasilju, ne samo u jednom slučaju ih fizički napadaju – policajci, previše revnosni partijski vojnici i zaslepljeni protestanti podjednako. Bez slobodnog i bezbednog rada novinara nema slobode štampe, a bez slobode štampe nema ni demokratije.

Slobodan i bezbedan rad novinara se efikasno može osigurati samo strogim i doslednim postupanjem nadležnih organa. Stoga pozivamo srpske vlasti da sprovedu neophodne istrage u svakom od gore navedenih slučajeva, da pribave potrebne dokaze, procesuiraju navodne počinitelje i o svemu tome obaveste javnost.