Tokom tri dana tim evropskih stručnjaka proučava situaciju slobode štampe u Budimpešti i u redakcijama u unutrašnjosti.

Sedam međunarodnih novinarskih organizacija rade zajedno na mapiranju rasprostranjenosti neyavisnih medija u Mađarskoj. Stručnjaci smatraju da je kontrola medija strateško pitanje za mađarsku vladu. To javnosti veoma otežava pristup informacijama koje su im potrebne za igranje uloge u društvu.

IPI logo

IPI logo

Prema Skotu Griffenu, zameniku šefa Međunarodnog instituta za štampu, ovo nije mišljenje, već činjenično stanje, potkrijepljeno statistikom.

“Jedan od najvećih problema je pristrasnost vlade oko državnog oglašavanja. Organi vlade koriste ove izvore da održavaju štampu blisku vladi u životu, dok su nezavisni mediji odsečeni od njih. To je jedan način izgladnjivanja nezavisne štampe, koji ponekad ide čak do te mere da dovodi do potiskivanja određenog medija sa tržišta.”

Tim stručnjaka će se takođe sastati sa međunarodnim portparolom vlade i novim gradonačelnikom Budimpešte. Njihov izvještaj bit će objavljen i poslat svim relevantnim organima Evropske Unije. Prema indeksu slobode štampe jedne od sedam organizacija, Reportera bez granica, situacija se dosta pogoršala tokom ove decenije. Mađarska je 2010. godine zauzimala 23. Mesto na toj listi, a prošle godine je pala na 87. mesto.