Na osnovu odluke budimpeštanskih sudova, a zapravo samovoljom mađarske vlade, Radio Klub (Klubrádió) je morao da isključi svoj predajnik u ponoć 14. februara 2021.g. U poslednjoj poruci, redakcija je citirala premijera Viktora Orbana (Orbán Viktor) koji je 2018.g. u Strazburu (Strasbourg) rekao:

“Nikad se ne bismo usudili da ućutkujemo one koji se ne slažu sa nama.”

Od 2010.g. Radiju Klub su sistematski oduzimane FM frekvencije širom zemlje i poslednja je ostala ona na 92,9 MHz na kojoj se mogao slušati samo u glavnom gradu. Presudnu odluku da Radiju ističe dozvola za korišćenje i te jedine frekvencije doneo je lane Medijski savet (produžena ruka mađarske vlade) i samim tim je ispisao konkurs za tu frekvenciju.

Klub je bio najuspešniji kandidat, a dva ostala kandidata se čak nisu kvalifikovala, ali je Savet poništio konkurs zbog finansijskih kazni koje Klub ranije platio. To su providni trikovi jer “kazne” su se odnosile na muzičku strukturu programa odnosno na zakašnjenje u podnošenju tačnih podataka o emitovanoj minutaži.

Diskvalifikovani protivkandidat je tužio Savet, pa je Radio apelovao za bar privremeno produženje licence, ali su sudovi odbili čak i to.

Radio Klub operiše kao nezavisna medijska kuća, a vlasti ga tretiraju kao opoziciju, iako u redakciji rade velika imena mađarskog novinarstva koja su se dokazivala ne domaćim i međiunarodnim zadacima. Ali je Orbanova vladajuća stranka zabrinuta zbog gubitka na lokalnim izborima u Budimpešti te ne sme sebi da dozvoli čak i postojanje poslednje opozicijske radio stanice u glavnom gradu. Ovo je samo najnoviji korak sistematičnog suzbijanja nezavisnog novinarstva u Mađarskoj.

Klub nastavlja sa radom kao internetska radio stanica, ali tek će se videti koliki deo publike može da ga prati onlajn.

(Od budimpeštanske dopisnice Veronika Sapanoš/Szappanos, Slobodna mađarska reč/Szabad Magyar Szó)

[Naslovna ilustracija: Poslednje sekunde pred ukidanje (Foto: Klubrádió)]