Fondacija za slobodu štampe izražava zabrinutost i ogorčenost zbog činjenice da mađarska politička vlast nastavlja onemogućavanje ili preuzimanje nezavisnih medijskih organizacija. Ovom prilikom, na njihovoj meti se nalazi Indeks (index.hu).

Najčitaniji mađarski portal vesti je prešao u ruke jednog od najuticajnijih sivih eminencija u provladinoj medijskoj imperiji, polovinskog vlasnika firme koja uprvalja reklamnim prihodima bez mogućnosti uvida redakcije. Redakcija je odmah osetila opasnost – na šta je i naš portal „Szabad Magyar Szó“ (Slobodna mađarska reč) već ranije upozorio. U samo nekoliko dana promenjeno je nekoliko generalnih direktora, pa je došlo do smenjivanja glavnog i odgovornog urednika – da bi na kraju većina članova redakcije podnela otkaz.

Mađarskim vlastodršcima dakle nije dovoljno što kontrolišu celokupne javne medije i medijski konglomerat KESMA (Fondacija za srednje-evropske medije I štampu) sa oko 500 medijskih organizacija, koji je čak proglašen institucijom od „nacionalne strateške važnosti“ da bi se izbeglo istraživanje kompetitivnosti. Možda zato što znaju – što ih verovatno plaši – da vesti o neograničenoj korupciji i cinizmu još uvek stižu do mađarskih čitalaca, iako kroz sve manji broj kanala.

Upravni odbor Fondacije za slobodu štampe stoga izražava svoju solidarnost sa najnovijim medijskim žrtvama arogancije političkih moćnika, i ponovo naglašava da se nezavisna, profesionalna štampa može i treba da funkcioniše bez uticaja države, političkih partija ili tajkuna.

Senta, 24. jul 2020.