Osnovana je nova međunarodna novinska agencija pod imenom V4NA (Visegrad 4 News Agency) koja im zadatak da širi „zajedničku sliku sveta” (ako to uopšte postoji) Višegradske Četvorice (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka). Tačnije rečeno, radi se o širenju antizapadne i antiimigracijske propagande mađarskog premijera Viktora Orbana (Orbán Viktor).

Agencija je registrovana u Londonu od strane – na iznenađujući način – tamošnjeg mađarskog ambasadora Balaža Medveckog (Medveczky Balázs). Na čelu redakcije od 50 ljudi nalazi se savetnik za propagandu mađarskog premijera, Arpad Habonj (Habony Árpád). On je deo sredstava za takvo nešto nasledio od nedavno preminulog globalnog majstora političkih kampanja mržnje, Artura Finkelstajna (Arthur Finkelstein) koji je svojevremeno doveo na vlast tvrdolinijaše kao što su bili američki predsednici Nikson (Nixon) i Regan (Reagan), izraelski premijer Netanjahu, Orban sam, Hašim Tači (Hashim Thaçi) i drugi.

V4NA je najavila da će imati reportere u Briselu, Berlinu, Budimpešti, Bratislavi, Parizu i Varšavi. Njihovi dopisi se zasad pojavljuju na mađarskom i engleskom, ali je najavljena i francuska verzija. Na sreću šire publike, materijali se zasad mogu čitati samo uz naplatu, te neće moći da imaju neposredan uticaj na javno mnenje.


Na naslovnoj slici se vidi vest o osnivanju V4NA u londonskom “The Guardian“. Foto: Darko Vojinovic/AP