Ogromna većina, čak 97 odsto slučajeva povezanih sa ubistvom novinara ostaje nerešeno, saznajemo iz izveštaja UNESCO-a povodom Međunarodnog dana „Zaustavite nekažnjivost kriminalnih akata protiv novinara“ kojie je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proklamovala 2013. godine. Između 2006. i 2016. g., UNESCO je osudio ubistvo 930 novinara. Samo tokom prošle godine ubijeno je 102 novinara širom sveta, stoji u najnovijem globalnom izveštaju pod naslovom „Svetski trend u slobodi izražavanja i razvoju medija: Globalni izveštaj 2017/2018“

„Pravda je kamen temeljac slobodnog društva. To odvraća one koji prete slobodi izražavanja i ohrabruje one koji je brane,“ kaže generalni direktor UNESCO-a, Irina Bokova. „Zbog toga je nepravda protiv novinara toliko skupa za sva društva.“

Većina novinara ubijenih tokom 2016. g. (94%) bili su lokalni novinari koji su izveštavali o lokalnim temama. Polovina ubistava (50%) se dešavala u zemljama u kojima nijo bilo oružanih sukoba, u poređenju sa  47% u 2015. godini.

U gornjem broju žrtava nisu uključeni novinari koji su bili oteti, samovoljno uhapšeni, mučeni i zastrašivani, kao ni oni od kojih su vlasti zaplenili sakupljene dokazne materijale. I digitalna sigurnost novinara je često u opasnosti: mnogi novinari su postali žrtve prisluškivanja, kibernetskin napada, kao i kampanja dezinformacija.

Na osnovu podataka iz izvora UNESCO-a, ovako izgleda spisak ubijenih novinara u Srbiji: Luka Popov, saradnik lokalnog radija u Čoki i Novom Kneževcu (2016); Milan Popov, reporter beogradskog lista „Večernje novosti“ (2001); Slavko Ćuruvija, osnivač i urednik nezavisnog lista „Dnevni telegraf“ (1999). U slučaju Luke Popova, ambasador Srbije pri UNESCO-a izvestio je organizaciju da su vlati uhapsile ubice koji su priznali svoj zločin – koji nije imao nikakve veze sa novinarskim radom Popova.

Tokom 11-godišnjeg perioda, u Ruskoj Federaciji je ubijeno 32 novinara.

Generalni direktor UNESCO-a svake godine podnosi izveštaj Generalnoj skupštini o prikupljenim podacima zastrašivanja novinara širom sveta. Sledeći takav izveštaj je na dnevnom redu iduće godine.